A kútásás, kútfúrás menete


Hogyan készül az ásott kút?


A kútásást saját gyűrűvel, szállítással együtt vállaljuk.

Az első vízadó réteget talajvíznek nevezzük, erre épülnek a betongyűrűs ásott kutak. A második vízadó rétegből a fúrt kutak nyerik a vizet. Az országban egyedülállóan a mi vállalkozásunk foglalkozik a kútásással és a kútfúrással is. A helyszíni adottságokhoz mérten képesek vagyunk eldönteni, hogy egy adott célterületen ásott kutat, vagy fúrt kutat célszerűbb-e kialakítani. 15 méter mélységig ásott kutat érdemes készíteni a szivárgó talajvíz összegyűjtésére.
A kútásó felszerelésünk elemekre bontható, így ezeket a szerszámainkat kézben is be tudjuk vinni bárhova (például hátsó kertbe, kiskertekbe), tehát a közvetlen helyszínhez nem kell, hogy a teherautó hozzáférjen. Helyigényünk a helyszín megközelítéséhez: akkora ösvény, ahol a kútgyűrűt be tudjuk gurítani. Helyigényünk a kútásáshoz: az állvány felállításához 2x2 méter (ezen belül a készülő kútalap átmérője 98 cm külméret). A kútgyűrű átmérője 95 cm, magassága 73 cm, belső átmérő 80 cm. A megrendelőnek biztosítani kell az áramellátást, ami 230 Volt és 16 Amper. Ez a felvonó, vésőgép és a szivattyú használatához szükséges. A kitermelt föld elszállítása a megrendelő feladata, de egyedi megállapodással mi is meg tudjuk oldani.Hogyan készül a fúrt kút?


Iszaptechnológiás, öblítéses kútfúrást végzünk.

A kútfúrás mélysége maximum 100 méter. A kútfúrást kedvező áron, garanciával végezzük. A kútfúráshoz 8-10 köbméter víz szükséges. Ha az utcai vízellátás nem megoldott, akkor lajtkocsi igénybevételével van lehetőség a kútfúrásra. A géppel 2 méter széles és 2,3 méter magas kapun beférünk. Hátsó kiskertbe fák, bokrok között is bemegyünk. A kútfúráshoz körülbelül 5x5 méteres területre van szükség.
A kút mellett 1,5 - 2 méteres távolságban egy négyzetméteres iszapgödröt ásunk. Ebben keverjük be a fúró iszapot, melyet szivattyú segítségével csövön keresztül lejuttatunk a föld alá, így öblítéssel a furadékot a felszínre emeljük. A furadékot taligával telken belül, vagy kívül elhelyezzük, elterítjük. A megrendelő külön kérésére konténerbe helyezzük.
A furat átmérője 200 milliméter. Gyári olasz, kék színű 125 mm átmérőjű, 4,8 mm falvastagságú kútcsövet helyezünk be a furatba. Mivel ez a cső kifejezetten erre a célra készült, így ellenáll az agyag és a sóder rétegnyomásának, nem fog összeroppanni. (Nem szennyvízcsővel - sárga PVC - fúrunk, az nem kútfúrásra való!) A kútcső és a kút fala közötti részt szűrőkaviccsal töltjük fel. Így mesterséges szűrővázat alakítunk ki, ami kiszűri a homokot, és csak a tiszta vizet engedi be a béléscső belsejébe. A szűrő kialakításához az 5 méteres kútcsövet saját kezűleg réseljük, 3 centiméterenként 0,3 milliméteres tárcsával bevagdossuk. Ezen keresztül jut be a kavicsok által megszűrt tiszta víz a béléscsövön belülre. A kútfúrás végeztével a nagyteljesítményű munkaszivattyúnk segítségével a kutat a sűrű fúróiszaptól megtisztitjuk. Ennek köszönhetően teljesen tiszta vizű kutat adunk át.
A szivattyú technológiához gépészet aknát készítünk. Ezt 2 db betongyűrűből alakítjuk ki és beton fedlappal fedjük le. Az akna fedelét a talajszinttől megemeljük, hogy az esővíz ne tudjon befolyni az aknába. A fúrt kút csövét az akna aljától 30 cm-re levágjuk. Így a gépészet a 80 cm-es fagyhatár alá kerül. A szivattyút a kútba leengedjük (általában 6 bar vagy 8 bar teljesítményű szivattyút alkalmazunk), és a kút aljától 5 méterrel feljebb rögzítjük. A szivattyú alatti részt nevezzük iszapzsáknak. A víz 32 mm-es KPE vízcsövön keresztül jut fel az aknán belülre. Az aknába hydrocontrol-t telepítünk 2 db kiállással, mindegyiken zárócsappal. Az egyik ágra rá lehet kötni a ház vízellátását, a másikra a kerti locsolórendszert. Ezután behelyezünk az aknába egy fagycsapot. Ennek a segítségével a felszínről egy hosszú T-kulccsal téliesíteni lehet aknán belülre egy mozdulattal az egész vízrendszert. Az akna falát átfúrjuk, ezen keresztül a felszínen egy kerti csapot kiépítünk.
Az elkészült fúrt, vagy betongyűrűs ásott kút egyedi méretei alapján ki tudjuk választani, hogy melyik szivattyú kerüljön beépítésre (6 bar, 8 bar, 10 bar teljesítményű), hogy a felszínen a 3 bar víznyomás – 40-50 liter/perc – megmaradjon, a házi vízellátás és a locsolórendszer akadálymentes működéséhez.
A fúrógépünk diesel motor meghajtású, így a megrendelő részéről nem kell elektromos áramot biztosítani. Ezzel a technikával a megrendelő pénztárcáját jelentősen megkíméljük (kb 30-50 ezer ft.) A megfelelő vízhozam eléréséhez általában 30 méter és 60 méter közötti mélységet kell elérni. Ezt a rétegrendből a kútfúrás során megállapítjuk.
Az ezzel a gépészettel ellátott kútból a kinyert víz köbméterenként 10 Ft-ba kerül (a szivattyú működéséhez szükséges áram).


Biztonság

A kút biztonságos lefedését (gyermekek védelme) külön kérésre speciális betonfedlappal tudjuk biztosítani. A fedlapok többféle kivitelben készülnek: teljesen zárt (2 félből), és lyukas kivitelben, többféle lyukátmérővel (10 cm, 20 cm), amelyen keresztül pl. szellőzik, vagy a szivattyút lehet leengedni a fedlap mozgatása nélkül. A másik félen található karikához a szivattyú rögzítőzsinórját lehet kikötni.

Kúttisztítás

Tisztítható kútfajták: Betongyűrűs (min. 80 cm belméret), Téglával rakott kút (min 80 cm belméret), Kővel rakott kút (min 80 cm belméret). A tisztítás módjai: Betemetett ásott kút, víz nélküli vagy a használatban lévő ásott kútban víz alatti iszap vagy szemét eltávolítása. A tisztítás folyamata: A víz kiszivattyúzása után a kútban lévő iszap vagy szemét kivétele emberi erővel történik. Iszapos kút esetén a felülről leengedett markolóval víz alól, darabos szennyeződés esetén kézi munkaerővel oldjuk meg.

Kútmélyítés

Régi kutak mélyítése (minimum 80 cm belméretű ásott kútban kivitelezhető): kötött talaj esetén (agyag, homokkő) 70 cm külméretű, 70 cm magas bélésgyűrűvel, vagy laza talaj esetén (aprósóder, kavics) 76 cm külméretű, 150 cm magas vas dobbal történik.

Esővíz gyűjtő, zárt emésztő

Esővízgyűjtő vagy zárt emésztő: Kivitelezése ugyanaz, mint az ásott kút esetében, azzal a különbséggel, hogy az alja betonnal zárt, a kútgyűrűk egymásba illesztése szigetelve van.

Vízkeresés

Pálcás kiméréssel tudjuk pontosan megállapítani, hogy hol érdemes vizet keresni. Természetesen sokat segít, ha tájékozódunk a közeli kutak helyzetéről is. Eddig kiásott kutaim bizonyítja a módszer helyességét.

Varázsvessző