+36 20 315 7308

CSAPÓ CSABA

TECHNIKAI FELTÉTELEK

FÚRÁSI FOLYAMAT

A kútfúráshoz 8-10 köbméter víz szükséges. Ha az utcai vízellátás nem megoldott, akkor lajtkocsi igénybevételével van lehetőség a kútfúrásra. A géppel 2 méter széles és 2,3 méter magas kapun beférünk. Hátsó kiskertbe fák, bokrok között is bemegyünk. A kútfúráshoz körülbelül 5x5 méteres területre van szükség. A fúrógépünk diesel motor meghajtású, így a megrendelő részéről nem kell elektromos áramot biztosítani. Ezzel a technikával a megrendelő pénztárcáját jelentősen megkíméljük (kb 30-50 ezer ft.) A megfelelő vízhozam eléréséhez általában 30 méter és 60 méter közötti mélységet kell elérni. Ezt a rétegrendből a kútfúrás során megállapítjuk.

A kút mellett 1,5 - 2 méteres távolságban egy négyzetméteres iszapgödröt ásunk. Ebben keverjük be a fúró iszapot, melyet szivattyú segítségével csövön keresztül lejuttatunk a föld alá, így öblítéssel a furadékot a felszínre emeljük. A furadékot taligával telken belül, vagy kívül elhelyezzük, elterítjük. A megrendelő külön kérésére konténerbe helyezzük.

 

A furat átmérője 200 milliméter. Gyári olasz, kék színű 125 mm átmérőjű, 4,8 mm falvastagságú kútcsövet helyezünk be a furatba. Mivel ez a cső kifejezetten erre a célra készült, így ellenáll az agyag és a sóder rétegnyomásának, nem fog összeroppanni. (Nem szennyvízcsővel - sárga PVC - fúrunk, az nem kútfúrásra való!)

 

A kútcső és a kút fala közötti részt szűrőkaviccsal töltjük fel. Így mesterséges szűrővázat alakítunk ki, ami kiszűri a homokot, és csak a tiszta vizet engedi be a béléscső belsejébe. A szűrő kialakításához az 5 méteres kútcsövet saját kezűleg réseljük, 3 centiméterenként 0,3 milliméteres tárcsával bevagdossuk. Ezen keresztül jut be a kavicsok által megszűrt tiszta víz a béléscsövön belülre. A kútfúrás végeztével a nagyteljesítményű munkaszivattyúnk segítségével a kutat a sűrű fúróiszaptól megtisztitjuk. Ennek köszönhetően teljesen tiszta vizű kutat adunk át.

GÉPÉSZET KIALAKÍTÁSA

TECHNOLÓGIA

HOGYAN KÉSZÜL A FÚRT KÚT

A kútfúrás mélysége maximum 100 méter.

A kútfúrást kedvező áron, garanciával végezzük.

BIZTONSÁG

A kút biztonságos lefedését (gyermekek védelme) külön kérésre speciális betonfedlappal tudjuk biztosítani. A fedlapok többféle kivitelben készülnek: teljesen zárt (2 félből), és lyukas kivitelben, többféle lyukátmérővel (10 cm, 20 cm), amelyen keresztül pl. szellőzik, vagy a szivattyút lehet leengedni a fedlap mozgatása nélkül. A másik félen található karikához a szivattyú rögzítőzsinórját lehet kikötni.

KÚT TISZTÍTÁS

A víz kiszivattyúzása után a kútban lévő iszap és/vagy szemét eltávolítása emberi erővel és kézi szerszámokkal történik. Iszapos kút esetén az iszap rétegek eltávolítása felülről lefelé rétegről rétegre halad.

KÚT MÉLYÍTÉS

Régi kutak mélyítése (minimum 80 cm belméretű ásott kútban kivitelezhető): kötött talaj esetén (agyag, homokkő) 70 cm külméretű, 70 cm magas bélésgyűrűvel, vagy laza talaj esetén (aprósóder, kavics) 76 cm külméretű, 150 cm magas vas dobbal történik.

ESŐVÍZ GYŰJTŐ, ZÁRT EMÉSZTŐ

Esővízgyűjtő vagy zárt emésztő: Kivitelezése ugyanaz, mint az ásott kút esetében, azzal a különbséggel, hogy az alja betonnal zárt, a kútgyűrűk egymásba illesztése szigetelve van.

VÍZKERESÉS

NEM VARÁZSLAT. PUSZTA FIZIKA

 

Pálcás kiméréssel tudjuk pontosan megállapítani, hogy hol érdemes vizet keresni. Természetesen sokat segít, ha tájékozódunk a közeli kutak helyzetéről is. Eddig kiásott kútjaim bizonyítják a módszer helyességét.

 

A szivattyú technológiához gépészet aknát készítünk. Ezt 2 db betongyűrűből alakítjuk ki és beton fedlappal fedjük le. Az akna fedelét a talajszinttől megemeljük, hogy az esővíz ne tudjon befolyni az aknába. A fúrt kút csövét az akna aljától 30 cm-re levágjuk. Így a gépészet a 80 cm-es fagyhatár alá kerül. A szivattyút a kútba leengedjük (általában 6 bar vagy 8 bar teljesítményű szivattyút alkalmazunk), és a kút aljától 5 méterrel feljebb rögzítjük. A szivattyú alatti részt nevezzük iszapzsáknak. A víz 32 mm-es KPE vízcsövön keresztül jut fel az aknán belülre. Az aknába hydrocontrol-t telepítünk 2 db kiállással, mindegyiken zárócsappal. Az egyik ágra rá lehet kötni a ház vízellátását, a másikra a kerti locsolórendszert. Ezután behelyezünk az aknába egy fagycsapot. Ennek a segítségével a felszínről egy hosszú T-kulccsal téliesíteni lehet aknán belülre egy mozdulattal az egész vízrendszert. Az akna falát átfúrjuk, ezen keresztül a felszínen egy kerti csapot kiépítünk.

ÁRAJÁNLAT